11 Nisan 2007 Çarşamba

Şarap Adası

Tatil deyince aklınıza ne gelir? Huzurlu bir ortam. Orman veya deniz kenarı olabilir. Dinlenmek ve eğlenmek her şeyden uzaklaşmak için harika bir zaman tatil. Tarih 2003, Yenikapıdan çok değer verdiğim arkadaşımla feribota bindik.

Elimizde bavullar yüreğimizdeki o büyük heyecan ve coşkuyla 3 saat yol aldık denizin üzerinde. Denizin başka bir önemi var benim hayatımda belkide sahil kasabasında doğduğum içindir kimbilir. Bana müthiş coşku ve huzur verir. Çok heyecanlı başlamıştı; çünkü benim ilk tatilim olacaktı.

Marmara denizi ortasında Kapıdağ Yarımadası uzantısında oluşmuş adalar gurubundan biri Avşa. Çok değişik geldi bana Feribottan indiğimizde inanılmaz bir kalabalıkla karşılaştık. Sanki tatilcilerin tek tatil yaptığı yer gibiydi. Adayı hiç bilmiyorduk araştırmamıştık bile. Feribotla gelirken düşünüyorduk acaba yer bulabilecekmiydik? Düşündüğümüz gibi olmadı. Çok sayıda pansyon varmış biz en temiz pansyonlardan birine yerleştik. Çok dolaştık ama değdi. Bavullarımızı açtık ve yerleşir yerleşmez şortlarımızı giyip doğru Avşa’yı keşfetmeye.

Plajlarlar süper, deniz okadar net dip o kadar berraktı ki. Hemen hemen her köşede şarap satılıyordu meğer bir adıda şarap adasıymış. Denizi, kumu ve şarapları ile ünlü bir ada. Aile ve özellikle hanım oranı çoğunlukta. Adanın bir tarafında yoğun ağustoz böceği ve çok sayıda martılarla karşılaştık. Ya deniz kenarına gelen küçük balıkçı teknelerine ne demeli, taze taze balıklar. Hiç kaçırmıyordum bu tekneleri taze balıkları alıp Karadenizli olmamın avantajları ile hazırlayıp yanındada, bir iki kadehle keyif çatıyorduk. Hele ki gece yükselen müzik sesleri eğlencede bambaşka avşada. Uykuyu unutmuştuk sanki birkaç saatlik uyku yetiyordu bize hiçbir anı kaçırmamak adına uykusuz kalmayı yeğliyorduk. Şehir yaşantısına yakın bir okadarda uzaktık. Gün batımını izlemek bir o kadar da keyiflidir Avşa'da. Gidipte görmeyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Yolunuz düşmesede uğramanızı tavsiye ederim. Araplar köyündende bahsetmeliyim çok sakin ve huzurlu bir yer Avşa haricindeki tek yerleşim köyü. Koca bir çınar, üzüm bağları, birkaç kır lokantası sahil boyunca uzanıyor. Köy içinde balık ağlarını onaran balıkçılar yer alıyor.

Adanın tarihçesinden biraz bahsetmek istiyorum. Bizans tarihinde ismi AFOUSİA olarak geçiyor. Toprak durumu yüzünden hiçbir zaman zengin olamamış ve bağımsız idareye kavuşamamış olan bu ada, tarihi akışına göre çevresinde hakim olan kuvvetlerin egemenliğine girmiştir. Ada Hıristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılmış ve ortaçağda boş kalmış.

AVŞADA HAYAT VAR, FARKI DETAYLARDA SAKLI , YAŞAMAK VE GÖRMEK LAZIM.

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=24242

osmankbra.typepad.com http://agva.blogsome.com http://banaait.blog.com http://tatilotel.blogspot.com http://sewioz.inube.com/ http://bugunlerde.blogcu.com http://tatildeyim.sosblog.com/ http://yeditepe.turkblog.com/ http://tatilotel.wordpress.com http://hotel.turkceblog.com/ http://moteller.edublogs.org/ http://tatilkoyleri.vox.com/ http://resimleri.hadithuna.com http://otelleri.blogs.ie http://turizm.blogsarena.com http://otel.blogetery.com http://tatil.tabulas.com http://motel.rixlog.com/ http://okgo.bloggoo.com/ http://evet.blogono.com http://site.mynet.com/sirnight http://sewiom.livejournal.com